Authors
Abstract
This work presents a research-creation experience between women workers in a community kitchen and vegetable garden in a vulnerable neighborhood in the city of Córdoba Capital (Argentina). Specifically, it proposes to analyze how the methodological aspects used allowed the development of the experience from a participatory praxis and presents the results of the process. The methodology was proposed as cyclical and progressive from the premises of the knowledge dialogue, other designs and participatory art. Photovoice was used in the research and reflection cases and techniques such as collage, drawing and
xylography were used in the experimentation and design stages. As a result of the work carried out, three objects were created from the perspective of other designs: a logo, a community recipes book and an audiovisual production. These products recovered the communal dimension and allowed thinking and materializing other possible realities. Art and participatory design provided elements that, although presenting diffuse limits, enabled research and reflection on social imaginaries related to food and community work. Social ties between the participants and the nearby community were strengthened and cultural content and specific knowledge was created.
Keywords:
References
Alaguibe, P. (2018). La Caja. En Cuaderno Celeste. Ediciones del Altillo, Mar del Plata.
Ávila, O. (2015). Extensión y educación popular. Contextos, Prácticas y Reflexiones. (pp. 71-90). Cátedra de Extensión UNC.
Bang, C. (2013). El arte participativo en el espacio público y la creación colectiva para la transformación social. Experiencias actuales que potencian la creatividad comunitaria en la ciudad de Buenos Aires. Creatividad y Sociedad, 20, 1-25. http://hdl.handle.net/11336/3608
Bauchspies, W. K., Diarra, F., Rattunde, F. y Weltzien, E. (2017). “An Be Jigi” Collective cooking, whole grains, and technology transfer in Mali. Facets, 2, 955-968. https://doi.org/10.1139/facets-2017-0033
Beaulé, C. I., Roth, S., Marchand, A. y Awashish, K. (2021). Developing the Relational Dimension of Participatory Design Through Creativity-Based Methods. En T. Seppälä, M. Sarantou y S. Miettinen (Eds.), Arts Based Methods for Decolonising Participatory Research (pp. 146-163). Routledge.
Bidart, M. L, Bruno, D., Demonte, F., Radulich, G., Rosciano, M. y Tufró, L. (2010). Con todas las voces. Comunicar en claves de géneros [cuadernillo]. Series Pico de Lora. Trama.
Bonfiglio, J. I., Vera, J., y Salvia, A. (2020). Empobrecimiento y desigualdades sociales en tiempos de pandemia. (Informe N° 1). Pontificia Universidad Católica Argentina. Observatorio de la Deuda Social Argentina. https://repositorio.uca.edu.ar/handle/123456789/10217
Carpio, S. I. y Hernández, A. F. (2021a). Apuntes para seguir pensando la extensión en Artes. En L. Floriani y L. Rinero L. (Comps.), III Cuadernillo de Extensión en Artes. Reinvindicar el encuentro. Imaginar el futuro (pp. 9-17) Edición Secretaría de Extensión Facultad de Artes. Universidad Nacional de Córdoba. https://cutt.ly/uDv6A4H
Carpio, S. I. y Hernández, A. F. (2021b). El libro de artista como espacio de encuentro dentro de un laboratorio experimental en la gráfica contemporánea. Avances, 30, 99-117. https://revistas.unc.edu.ar/index.php/avances/article/view/33498
Colegio de Nutricionistas de la Provincia de Córdoba. (2020). Recetario popular de comedores y merenderos comunitarios. Córdoba, Argentina.
Díez, J., Conde, P., Sandin, M., Urtasun, M., López, R., Carrero, J. L., Gittelsohn, J. y Franco, M. (2017). Understanding the local food environment: A participatory photovoice project in a low-income area in Madrid, Spain. Health & Place, 43, 95-103. http://dx.doi.org/10.1016/j.healthplace.2016.11.012
Fernández-Savater, A. (19 de diciembre de 2010). “Las imágenes son un espacio de lucha”. Público. https://blogs.publico.es/fueradelugar/183/las-imagenes-son-un-espacio-de-lucha
Ibañez, I. y Huergo, J. (2011). “Encima que les dan, eligen”, políticas alimentarias, cuerpos y emociones de niños/as de sectores populares. Relaces, 4(8), 29-42. https://www.redalyc.org/pdf/2732/273224053004.pdf
Ibarlucea, V. (2021). Diseñar los sueños con los pies en el barrio. Estudio de implementación de un proyecto de arte participativo, en un contexto de militancia barrial, según la perspectiva del diseño participativo (tesis de grado). LDCV-FADU, Universidad de la República, Uruguay.
Ibarra, M. C. (2021). Por um design sentipensante: aproximações a perspectivas latinoamericanas para praticar e experimentar design. En C. Marinho, C. Barros y B. Ribeiro (Eds.), II Colóquio de pesquisa e design: De(s)colonizando o design/E-Book de resumos expandidos (pp. 329-335). Editora nadifúndio.
Jaimes, D., Baldoni, C., González, V. y Zanarini, O. (2014). Gestión de medios comunitarios y populares. Departamento de Publicaciones de la Facultad de Derecho y Ciencias Sociales de la Universidad de Buenos Aires, Argentina.
Ledesma, M. (2018). Diseño social o el pasaje de la proyectualidad objetual a la proyectualidad situacional. En M. Ledesma y M. A López (Eds.), Retóricas del diseño social (pp. 13-26). Wolkowicz Editores.
Lois, I., Isella, M. e Isella, J. (2014). Comunicación popular, educativa y comunitaria. Ciencias de la Comunicación. Departamento de Publicaciones de la Facultad de Derecho y Ciencias Sociales de la Universidad de Buenos Aires, Argentina.
Lois, C. y Hollman, V. (2015). Geo-grafías. Imágenes e instrucción visual en la geografía escolar. Ed. Paidos. Balances, 189-191. https://doi.org/http://dx.doi.org/10.19137/praxiseducativa-2016-200107
Marengo, C. y Elorza, A. L. (2014). Tendencias de segregación residencial socioeconómica: el caso de Córdoba (Argentina) en el período 2001-2008. EURE, 40(120), 111-133.
Mercau, V., Santoro, I., Maza, H., Medrano, A., Demos, M. P., Mansilla, E., Ferrari, L., Quinteros, D., Maurizi, S., Flores, M., Basel, P., Iglesias, C., Mansilla, A., Amato, B., Stiberman, M., Mingolla, A. y Rodríguez, L. (2019). Comunidades de lectura “en los márgenes”: El arte de habitar, un territorio de lo posible. E+E: Estudios de Extensión en Humanidades, 6(7). https://revistas.unc.edu.ar/index.php/EEH/article/view/24182
Parrilla, A., Raposo-Rivas, M., Martínez-Figueira, E. y Doval, M. I. (2017). Materiales didácticos para todos: el carácter inclusivo de fotovoz. Educatio Siglo XXI, 3, 17-38. http://dx.doi.org/10.6018/j/308881
Pérez, M. E. y Clavijo, N. (2012). Experiencias y enfoques de procesos participativos de innovación en agricultura. El caso de la Corporación PBA en Colombia. Sub-división de Investigación y Extensión de las Naciones Unidas para la Agricultura y la Alimentación.
Petit, M. (2015). Leer el mundo. Experiencias de transmisión cultural. Fondo de Cultura Económica.
Red Global CHE. (2020). Preguntas OPAPA. Embajadores Médicos Internacional.
Redondo, P. (2018). La mariposa y el violín. La urgencia de una cita: infancia(s), escuela(s) e igualdad. Childhood & Philosophy, 14(31), 545-556. http://dx.doi.org/10.12957/childphilo.2018.36192
Sanders, E. B.-N. (2014). Perspectives on participation in design. En C. Mareis, M. Held y G. Joost (Eds.), Wer gestaltet die Gestaltung? Praxis, Theorie und Geschichte des partizipatorischen Designs (pp. 61-74). transcript-Verlag.
Sanders, E. B.-N. y Stappers, P. J. (2008). Co-creation and the new landscapes of design. CoDesign, 4(1), 5-18.
Sanders, E. B.-N. y Stappers, P. J. (2014). Probes, toolkits and prototypes: three approaches to making in codesigning. CoDesign: International Journal of CoCreation in Design and the Arts, 10(1), 5-14.
Turino, C. (2015). La ecuación de la Cultura Viva: PC = ( a + p ) r. En J. Melguizo (Comp.), Cultura Viva Comunitaria: Convivencia para el bien común. https://iberculturaviva.org/la-formulade-la-cultura-viva-pc-a-p-r/
UNICEF ARGENTINA. (2020). Encuesta de Percepción y Actitudes de la Población. Impacto de la pandemia COVID-19 y las medidas adoptadas por el gobierno sobre la vida cotidiana. https://www.unicef.org/argentina/informes/encuesta-rapida-covid-19-informede-resultados-0
Unión de Trabajadores de la Tierra y Red de Comedores. (2020). Recetario para comedores populares, por una alimentación sana, segura y soberana. Argentina. https://uniondetrabajadoresdelatierra.com.ar/2020/10/28/presentacion-recetario/