DOI: 10.17151/kepes.2018.15.18.13
How to Cite
Lozano Jiménez, M. Ángel ., & Lapeña Gallego, G. . (2018). The poetics of design in the container-content symbiosis. Application in wine ink. Kepes, 15(18), 347–372. https://doi.org/10.17151/kepes.2018.15.18.13

Authors

Miguel Ángel Lozano Jiménez
Universidad de Murcia
lozanojimenez18@gmail.com
http://orcid.org/0000-0003-3718-5582

Abstract

This article collects the results of the research work about the operative, plastic and poetic possibilities of the Monastrell variety of red wine as an alternative pictorial method and its subsequent commercialization through the product and packaging design as a registered trademark ink under the name of DAMAJUANA · WINE INK. The aim is twofold: to approach and facilitate the process of pictorial creation based on wine ink as a vehicle for artistic experimentation, and to promote the Monastrell wine variety by creating a brand image that links wine and Art, tradition and modernity. The theoretical foundations are based on the dying qualities of red wine and on the symbolism of wine in the history of art. The methodology encompasses the approach phases to the raw material from a chemical sense, the ink's collecting and its home study, and justifies the graphic and structural design of the product for its marketing and spread. The invention patent, which has been registered in the Patents and Trademark Office of Spain, has obtained the maximum qualification due to its high level of novelty.

Arámbula Ponte, P. y Uribe Becerra, M. (2016). Entendiendo el proceso de diseño desde la complejidad. Revista KEPES, 13 (13), 171-195.

Bastías Castillo, R. (2017). El diseño en la gestión de la comunicación y de la identidad de la empresa. El caso de la Región de Valparaíso-Chile. Revista KEPES, 14 (15), 11-31.

Bourriaud, N. (2002). Relational Aesthetics. Dijon, France: Les Presses du réel.

Capanaga, P. (2004). Publicidad y nuevos consumos: algunos motivos para hablar del lenguaje del vino en la clase de E/LE. Scrittura e conflitto: Actas del XXI Congreso AISPI, 2, 27-46.

Danto, A.C. (1999). Después del fin del arte. El arte contemporáneo y el linde de la historia. Barcelona, España: Paidós.

de la Peña Velasco, M.C. (2005). El vino en el arte: comentarios sobre la representación del dios dispensador de la alegría en la Edad Moderna. Revista Murciana de Antropología, 12, 413-428.

Ettinghausen, R., Grabar, O. and Jenkins-Madina, M. (2003). Islamic Art and Architecture, 650-1250. New Haven, USA: Yale University Press.

García López, A. y Lapeña Gallego, G. (2013). Arte y cocina: nuevas formas de expresión artística a través de los alimentos. ASRI: Arte y Sociedad. Revista de Investigación, 5, 1-12.

García Sánchez, E. (1996). Cultivos y espacios agrícolas irrigados en alAndalus. En L. Cara y A. Malpica (Coord.), Actas del II Coloquio Historia y Medio Físico. Agricultura y regadío en al-Andalus (pp. 17-37), Granada, España: THARG.

Grabar, O. (2008). La formación del arte islámico. Madrid, España: Ediciones Cátedra.

Lloveras, J. (2007). Creatividad en el diseño conceptual de ingeniería de producto. Revista de Creatividad y Sociedad, 10, 133-145.

Miret Nin, M. (2007). El vino en el arte. Barcelona, España: Lunwerg.

Muíño, I. et al. (2013). Efecto de la adición de extracto de vino tinto en la conservación de hamburguesas de cordero enriquecidas en ácidos grasos omega-3. Revista Complutense de Ciencias
Veterinarias, 7 (1), 19-22.

Osorio Hernández, E. (2007). Actividad antifúngica y antibacteriana de extractos polifenólicos contra microorganismos fitopatógenos (tesis de posgrado). Universidad Autónoma Agraria “Antonio Narro”, Coahuila, México.

Reséndiz, J. (2012). El diseño de packaging. Entrevista a Joan Costa. I+Diseño. Revista Internacional de investigación, innovación y Desarrollo en Diseño, 7, 1-8.

Rodríguez Rodríguez, P. (2008). Estudio del perfil aromático durante la crianza de vinos D.O. Jumilla. Factores influyentes (tesis de posgrado). Universidad de Murcia, Murcia, España.

Romero Cagigal, I. (2002). Polifenoles del vino tinto inhiben la proliferación, e inducen apoptosis en células de cáncer de próstata LNCaP (tesis de posgrado). Universidad Complutense de
Madrid, Madrid, España.

Roux, J.P. (1982). Études d’iconographie islamique. Quelques objets numineux des Turcs et des Mongols. Paris, France: Cahiers Turcica.

Talbot Rice, D. (1975). Islamic Art. London, England: Thames and Hudson Ltd.

Zamora Marín, F. (2003a). La química del color del vino. ACENOLOGÍA. Revista de Etnología Científica y Profesional, 140. Recuperado de http://www.acenologia.com/cienciaytecnologia/quimica_color_vino_cienc1213.htm.

Zamora Marín, F. (2003b). Elaboración y crianza del vino tinto: aspectos científicos y prácticos. Madrid, España: AMV ediciones y Mundiprensa.

Downloads

Download data is not yet available.
Sistema OJS - Metabiblioteca |