DOI: 10.17151/luaz.2018.46.10
How to Cite
Guerrero, P., Hurtado Salazar, A., & Ceballos Aguirre, N. (2018). Technical and economic study of four varieties of quinua in the colombian central andean region. Revista Luna Azul (On Line), (46), 167–180. https://doi.org/10.17151/luaz.2018.46.10

Authors

Paola Guerrero
Universidad de Caldas
revista.lunazul@ucaldas.edu.co
Alejandro Hurtado Salazar
Universidad de Caldas
revista.lunazul@ucaldas.edu.co
Nelson Ceballos Aguirre
Universidad de Caldas
nelson.ceballos@ucaldas.edu.co

Abstract

Quinoa (Chenopodium quinoa Willd), being a fast economic turnaround crop with high nutritional values and which is commercially desired, has been attracting the interest of producers, but information on production costs and profitability in national markets is still lacking, preventing the expansion of the cultivation. The aim of this study was to estimate the costs of production and profitability of four varieties of quinoa in the coffee triangle region for the agribusiness market in order to give technical support in decision-making. The study was conducted in the Tesorito Farm, owned by Universidad de Caldas, located in the municipality of Manizales (Colombia). The four varieties of quinoa selected were: golden quinoa from Bolivia, yellow quinoa crop Marangani, white sweet quinoa from Soracá and sweet Aurora quinoa from Nariño. The experimental design was completely randomized (BCA) with four replications. The yield (t ha-1), estimated production costs were evaluated and the economic indicator cost benefit (RB/C) were calculated, and a sensitivity analysis was carried out. Based on the analysis model adopted, it can be inferred that the yellow quinoa crop Marangani, the white sweet quinoa from Soracá and the golden quinoa from Bolivia had a high costbenefit relationship with 1.99, 1.59 and 2.34 respectively; thus, the cultivation of quinoa is a profitable activity, being considered a good alternative for the region.

Benlhabib, O.; Jacobsen, S. E.; Jellen, R.; Maughan, J.; Choukrallah, R. & Oussible, M. (2014). El estado de la producción e investigación de la quinua en Marruecos. Capitulo número 6.15. En: Bazile, D., Bertero, D. y Nieto, C. (Eds). Estado del arte de la quinua en el mundo en 2013, (pp. 574-591), FAO (Santiago de Chile) y CIRAD, (Montpellier, Francia).

Bhargava, A.; Shukla, S. & Ohri, D. (2006). Chenopodium quinoa - an Indian perspective. Industrial Crops and Products, 23: 73-87.

Corredor, G. (2005). Alianza “CADENA AGROALIMENTARIA DE LA QUINUA”. Universidad Nacional de Colombia, Facultad de Ingeniería y Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural - Proyecto Apoyo a Alianzas Productivas.

Del Castillo, C.; Winkel, T.; Mahy, G. & Bizoux, J. P. (2007). Genetic structure of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) from the Bolivian altiplano 4 as revealed by RAPD marker. Genetic Resources and Crop Evolution, 54(4): 897-905.

Delgado, A. I.; Palacios, J. H. & Betancourt, C. (2009). Evaluación de 16 genotipos de quinua dulce (Chenopodium quinoa willd) en el municipio de Iles, Nariño (Colombia). Agronomía Colombiana, 27(2): 159-167.

Departamento Administrativo Nacional de Estadística - DANE. (2014). Sistema de Información de Precios del Sector Agropecuario-SIPSA. Recuperado de Recuperado de http://www.dane.gov.co/files/investigaciones/agropecuario/sipsa/insumos_factores_de_produccion_nov_2014.pdf . Consultado: 01/Nov/2014.

DPN. Departamento Nacional de Planeación. 2007. Agenda Interna para la Productividad y la Competitividad: Clúster agroalimentario - cadena de la quinua. Documento regional, Boyacá, Bogotá.

FAO. 2010. Investing in food security. The agriculture and consumer protection department.

Federación Nacional de Cafeteros de Colombia. (2013). Anuario meteorológico Cafetero 2012. Centro Nacional de Investigaciones en Café. CENICAFE, Chinchiná (Colombia). 576 p.

Flores, J. V. et al. (2010). Programa modular para el manejo técnico del cultivo de quinua. SOLID Organización privada de desarrollo, Ayacucho, Perú, 74 p.

Garrido, M. et al. (2013). Evaluación del rendimiento de nueve genotipos de quinua (Chenopodium quinoa Willd.) bajo diferentes disponibilidades hídricas en ambiente mediterráneo. IDESIA (Chile), 31(2): 69-76.

Herrera, J.; Hurtado-Salazar, A. & Ceballos-Aguirre, N. (2015). Estudio técnico y económico del tomate tipo cereza élite (Solanum lycopersicum L. var. Cerasiforme) bajo condiciones semicontroladas. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas, 9(2): 290-300.

Hoffmann, R.; Serrano, O.; Neves, E. M.; Thame, A. C. M. & Engler, J. J. (1987). Administração da empresa agrícola. 5. ed. São Paulo: Pioneira Estudos Agrícolas, 325 p.

Kumpun, S. et al. (2011). Ecdysteroids from Chenopodium quinoa Willd, an ancient Andean crop of high nutritional value. Food Chemistry, 125: 1226-1234.

Medrano, A. M. & Torrico, J. C. (2009). Consecuencias del incremento de la producción de quinua (Chenopodium quinoa Willd) en el altiplano sur de Bolivia. Jornal de Ciencia y Tecnología Agraria, 1(4): 117-123.

Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural - MADR. (2010). Programa oportunidades rurales. MADR. Bogotá, Colombia.

Montoya, L. A.; Martínez, L. & Peralta, J. (2005). Análisis de variables estratégicas para la conformación de una cadena productiva de quinua en Colombia. INNOVAR. Revista de Ciencias Administrativas y Sociales, 15(25): 103-119.

Obando, F. H.; Villegas, A. M.; Betancur, J. H. & Echeverry, L. (2006). Variabilidad espacial de propiedades químicas y físicas en un Typic Udivitrands, arenoso de la región andina central colombiana. Revista Facultad Nacional de Agronomía, 59(1): 3217-3235.

Rosero, O. L.; Rosero, D. A. & Lukešová, D. (2010). Determination of the capacities of farmers to adopt quinoa grain (Chenopodium quinoa willd) as potential feedstuff. Agricultura tropica et subtropica, 43(4): 308-315.

Ruiz, K. B. et al. (2014). Quinoa biodiversity and sustainability for food security under climate change. A review. Agronomy for Sustainable Development, 34: 349-359.

Ton, G. & Bijman, J. (2006). The role of producer organisations in the process of developing an integrated supply chain; experiences from Quinoa chain development in Bolivia. Paper presented at the 7th International Conference on Management in AgriFood Chains and Networks, Ede, The Netherlands, 31 May-2 June.

Vega-Gálvez, A. et al. (2010). Nutrition facts and functional potential of quinoa (Chenopodium quinoa willd.), an ancient Andean grain: A review. Journal of the Science of Food and Agriculture, 90: 2541-2547.

Zurita-Silva, A.; Fuentes, F.; Zamora, P.; Jacobsen, S. E. & Schwember, A. R. (2014). Breeding quinoa (Chenopodium quinoa Willd.): Potential and perspectives. Molecular Breeding, 34: 13-30.

Downloads

Download data is not yet available.
Sistema OJS - Metabiblioteca |