DOI: 10.17151/luaz.2017.44.12
How to Cite
Ramírez Gómez, C. J., & Rodríguez Espinosa, H. (2017). Influence of resources and dynamics of the territory in sustaining raw sugar rural agribusiness at Supia, Caldas. Luna Azul, (44), 188–210. https://doi.org/10.17151/luaz.2017.44.12

Authors

Carlos Julián Ramírez Gómez
Universidad de Antioquia
cjulianmdr@gmail.com
Holmes Rodríguez Espinosa
Universidad de Antioquia
vivedecafca@udea.edu.co

Abstract

After coffee, panela is the second largest, rural agribusiness in Colombia. The panela subsector currently presents problems related to low technological levels and quality standards, weak organizational and associative culture as well as markets' access. These challenges imply the need to seek strategies from the territories in order to strengthen the subsector. The aim of this research was to analyze the influence of resources and the dynamics of the territory, in order to determine how to generate local strategies for survival and sustaining raw sugar production in Supía, Caldas, Colombia. A descriptive study with a qualitative methodological approach with data collection in three phases: an exploratory study, interviews with actors of localized agro-alimentary system (SIAL), using the technique of snowball sampling, participatory workshop and field diary, was conducted. An analysis and triangulation of information analyzing dimensions: historical, technical, institutional and food, was carried out. It was found that technical, social and economic changes over the last 50 years, account for the existence of a dynamic, local food system with know-how that constitutes one of the most important resources in the region; as well as technology, local conditions of climate and soil and innovation processes, which has generated a reputation. Five types of rural agribusiness (AIR) were identified. Some of them have been able to transform the region's resources into territorial assets, through structural or familiar collective actions as well as several relationships both within the AIR itself as a territorial level, which has played a key for sustaining panela activity, by improving their access to market.

Bello, R. (2009). El sistema agroalimentatio localizado (SIAL): otra visión de la lechería de la región centro de Michoacán. Universidad Autónoma Chapingo.

Boucher, F. (2001). Una visión territorial de la agroindustria rural: Los sistemas agroalimentarios locales. In II Curso Internacional sobre la Promoción de la Agroempresa Rural para el Desarrollo Microregional Sostenible (pp. 1-15). Palmira: CIAT.

Boucher, F. (2006). Agroindustria Rural y Sistemas Agroalimentarios Locales , nuevos enfoques de desarrollo territorial. In III Congreso Internacional de la Red SIAL "Sistemas Agroalimentarios locales" Alimentación y Territorios "ALTER 2006" (pp. 1-24). Baeza, España: ALTER.

Boucher, F. (2013). La viabilidad de la agroindustria rural (AIR). El caso de las AIR de la Selva Lacandona, Chiapas, México. Agroalimentaria, 19(36), 71-86.

Boucher, F., & González, J. (2013). Guía metodológica para la activación de Sistemas Agroalimentarios Localizados (SIAL).

Boucher, F., & Reyes, J. (2011). Guía metodológica para la activación de los SIAL. México. Retrieved from http://repiica.iica.int/docs/b2107e/b2107e.pdf.

Castellanos, O., Torres, L., & Flórez, D. (2010). Agenda prospectiva de investigación y desarrollo tecnológico para la cadena productiva de la panela y su agroindustria en Colombia. Bogotá. Retrieved from http://www.minagricultura.gov.co/.

Corrales, E., & Forero, J. (2007). La reconstrucción de los sistemas de producción campesinos. El caso de Asproinca en Riosucio y Supía. Bogotá: Pontificia Universidad Javeriana.

Correa, C., Boucher, F., & Requier-Desjardins, D. (2006). ¿Cómo "activar" los sistemas agroalimentarios localizados en América Latina? Un análisis comparativo. Agroalimentaria, 22, 17-27.

Cunha, G. (2012). As convenções sociais de qualidade como suporte à configuração de sistemas agro alimentares locais competitivos: Um estudo Cross Country na pecuaria de corte. Universidade Federal Do Rio Grande Do Sul.

Denzin, N. , & Lincoln, Y. (1994). Handbook of qualitative research. Handbook of Qualitative Research (Vol. 1).

Espinosa, E. (2009). La competitividad del sistema agroalimentario localizado productor de quesos tradicionales. Universidad Autónoma del Estado de México.

Fontalvo, T., Vergara, J. , & Amézquita, J. (2009). Construcción de cadenas productivas del sector agrícola mediante modelos de redes: caracterización, simulación de escenarios y prospectiva. Dimensión Empresarial, 7(1), 11-21.

Fournier, S., & Muchnik, J. (2012). El enfoque "SIAL" (Sistemas Agroalimentarios Localizados) y la activación de recursos territoriales. Agroalimentaria, 18(34), 133-144.

Gómez, A., & Buitrago, C. (2008). Condiciones socio-culturales del sector panelero en los municipios de Supía y Riosucio en el alto occidente del departamento de Caldas. Universidad de Caldas.

IICA. (2009). Una mirada a experiencias exitosas de agroindustria rural en América latina. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura: San José, Costa Rica.

Jurado, C., & Botero, P. (2012). Trapiche, minga y resistencia. Una experiencia de socialización política. Revista Eleuthera, 7, 167-192.

Jurado-Alvarán, C., Buitrago, C., & Gómez, A. (2008). Condiciones socio-culturales del sector panelero en los municipios de Supía y Riosucio en el alto occidente del departamento de Caldas. Manizales.

Lamnek, S. (2005). Qualitative social research. Berlin: Holz.

MADR. (2001). Bases para un acuerdo de desarrollo de la cadena agroindustrial de la panela. Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura. Bogotá: Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural.

MADR. (2006). El sector panelero colombiano. Retrieved August 22, 2015, from http://www.minagricultura.gov.co/.

MADR, & Corporación Colombia Internacional. (2012). Producción de panela en trapiche y precio pagado al productor, 1-10.

Martín-Crespo, M., & Salamanca, A. (2007). El muestreo en la investigación cualitativa. Nure Investigación, 27(1), 1-4. Retrieved from http://www.nureinvestigacion.es/OJS/index.php/nure.

Martínez, H., Ortiz, L., & Acevedo, X. (2005). La cadena agroindustrial de la panela en Colombia: una mirada global de su estructura y dinámica 1991 - 2005. Bogotá. Retrieved from http://www.agronet.gov.co/.

Moncayo, E. (2003). Nuevas teorías y enfoques conceptuales sobre el desarrollo regional: ¿hacia un nuevo paradigma? Revista de Economía Institucional, 5(8), 32-65.

Muchnick, J. (2004). Identidad territorial de los alimentos: alimentar el cuerpo humano y el cuerpo social. In: Territorios y sistemas agroalimentarios locales (pp. 17 - 30). Bogotá: Universidad Nacional de Colombia.

Muchnik, J. (2006). Sistemas agroalimentarios localizados: evolución del concepto y diversidad de situaciones. In III Congreso Internacional de la Red SIAL "Alimentación y territorios" ALTER 2006 (pp. 1-20). Baeza, España.

Murdoch, J. (2000). Networks — a new paradigm of rural development? Journal of Rural Studies, 16(4), 407-419. Retrieved from http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S074301670000022X?via%3Dihub.

Noelle-Neumann, E., & Petersen, T. (2005). Alle, nicht jeder. Einführung in die Methoden der Demoskopie (4a edición). Berlin: Springer.

Pomeón, T., Boucher, F., Cervantes, F., & Fournier, S. (2006). Dinámicas colectivas de dos cuencas lecheras mexicanas: Tlaxco, Tlxcala y Tizayuca, Hidalgo. Agroalimentaria, 22, 49-64.

Pomeón, T., & Fraire, J. A. (2011). SIAL: un enfoque para el desarrollo territorial. México: REDSIAL.

Ramos, H., & Salcido, G. (2011). Sistemas agroalimentarios localizados: el caso de los productores rurales de Nopal en Tlalnepantla, Morelos. México.

Rodríguez, G., García, H., Roa, Z., & Santacoloma, P. (2004). Producción de panela como estrategia de diversificación en la generación de ingresos en áreas rurales de América Latina, 81. Retrieved from http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/ags/publications/AGSF_WD6s.pdf.

Rodríguez-Borray, G., & Rangel-Moreno, C. (2005). Estudio del sistema agroalimentario localizado, SIAL, de la concentración de fábricas de bocadillo de guayaba en las provincias de Vélez y Ricaurte en Colombia. Bogotá: Produmedios.

Rudas, G., & Forero, J. (1995). La agroindustria panelera en Colombia. Pequeña producción y relaciones interempresariales. Cuadernos de Desarrollo Rural, (35), 7-18.

Salas, I., Boucher, F., & Requier-Desjardins, D. (2005). Agroindustria rural y liberalización comercial agrícola: el rol de los sistemas agroalimentarios localizados. Agroalimentaria, (22), 29-40.

Sandoval, N. (2003). Implementación de la metodología Sistemas Agroalimentarios Localizados (SIAL) en la cadena agroindustrial del almidón agrio de yuca en el norte del departamento del Cauca. Universidad Nacional de Colombia.

Sandoval, V., & Ruiz, R. (2005). El rol de los recursos locales en la evolución de la agroindustria rural del almidón de yuca en el departamento del Cauca, Colombia. Agroalimentaria, 22, 41 - 47.

Schiffer, E. (2007). Manual: Net-map toolbox influence mapping of social networks. In Sunbelt conference of the international network of social network analysis (pp. 1-19). Corfu, Greece.

Silva, I. (2003). Disparidades, competitividad territorial y desarrollo local y regional en América Latina. Serie Gestión Pública. Santiago de Chile: CEPAL.

Simons, H. (2011). El estudio de caso: teoría y práctica. Madrid: Ediciones Morata.

Specht, S. (2009). O território do morango no vale do Caí - RS: Análise pela perspectiva dos Sistemas Agroalimentares Localizados. Universidade Federal do Rio Grande do Sul.

Wesz, V., Lovis, I., & Filippi, E. (2009). Os reflexos das agroindústrias familiares para o desenvolvimento das áreas rurais no Sul do Brasil. Cuadernos de Desarrollo Rural, 6(63), 59-85.

Yin, R. (2013). Case study research: Design and methods (5a Edición). Los Angeles: Sage publications.

Zuluaga, A. (2001). Del proceso artesanal agrícola a la agroindustria una visión para el desarrollo rururbano sostenible. Universidad Nacional de Colombia Sede Manizales.

Downloads

Download data is not yet available.
Sistema OJS - Metabiblioteca |