How to Cite
Franco Patiño, S. M., & Tobasura Acuña, I. . (2007). Family, food sovereignty and the environment. A case study. Revista Luna Azul (On Line), (25), 1 de 14. Retrieved from https://revistasojs.ucaldas.edu.co/index.php/lunazul/article/view/1076

Authors

Sandra Milena Franco Patiño
Universidad de caldas
a@hotmail.com.co
Isaías Tobasura Acuña
Universidad de caldas
a@hotmail.com.co

Abstract

ABSTRACT

Food security, environmental conservation and social equity are fundamental elements for human development. In Colombia, in spite of being contemplated as rights in the Political Constitution, these are not totally guaranteed to the individuals, mainly in rural contexts. This article strives to show how family, the social group of vital importance for the development of society, can contribute to the obtainment of food sovereignty and the conservation of the environment in a concrete community. In the first part, a comprehensive frame of the categories of family, food sovereignty and the environment is elaborated. In the second part, the frame of public policies appears, which is related to food security and sovereignty, the handling of natural resources and their application in the local context. In the third part, an application program of food security is presented. Finally, the lessons derived from said policies are synthesized, in which the determining role of family in the achievement of food sovereignty, environmental sustainability and social equity is evidenced. 

AMADOR PINEDA, Luis Hernando. et.al. 2.004. Caracterización de la comunidad indígena de Caldas: resguardos de San Lorenzo, Nuestra Señora de la Candelaria de la Montaña, Cañamomo, Lomaprieta, Escopetera Pirza, La Albania, Totumal, asentamientos de: La Trina, Cauromá y La Soledad.

FERNÁNDEZ SUCH, Fernando. Soberanía Alimentaria. Objetivo político de la cooperación al desarrollo en zonas rurales. 2.006. Barcelona, Icaria. ACSUR.

GUATTARI, Félix. Las Tres Ecologías. 1990. España, Gedisa.

QUIROZ P, César y TRÉLLEZ S., Eloísa. Manual de referencia sobre conceptos ambientales. Serie Ciencia y Tecnología. N° 27. Bogotá: Fundación Konrad Adenauer, 1992.

RAMÍREZ. Manuel Álvaro. 2.002. Lineamientos para seguridad alimentaria: retos y perspectivas. p.53 En: Economía y Desarrollo. Vol. 1 No. 1 Marzo. Fundación U Autónoma de Colombia.

REPÚBLICA DE COLOMBIA. MINISTERIO DE PROTECCIÓN SOCIAL. 2.005. Política Nacional de Seguridad Alimentaria y Nutricional PSAN. Bogotá.

RESTREPO, Dalia. 2001. El Proyecto de Vida Familiar. Manizales, Universidad de Caldas, Programa de Desarrollo Familiar (Documento de trabajo).

ROBLEDO, Jorge Enrique. Globalización y Seguridad Alimentaria. Ponencia presentada en el Seminario Desarrollo Rural y Seguridad Alimentaria. Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, 6 y 7 de noviembre de 2001

SEN, Amartya. 2.002. El derecho a no tener hambre. Estudios de Filosofía y Derecho No. 3. U Externado de Colombia. Bogotá

SUÁREZ MONTOYA, Aurelio, Soberanía Alimentaria o esclavitud, ponencia presentada en el I Congreso Nacional por el Derecho a No tener hambre, realizado en Santa Rosa de Cabal, 24 y 25 de Octubre del 2.002.

UNIVERSIDAD DE CALDAS, Programa de Desarrollo Familiar. 2006. Informe de Práctica de Trabajo con Familia. Análisis de Vida Familiar. (Sin publicar).

Downloads

Download data is not yet available.
Sistema OJS - Metabiblioteca |