Authors
Abstract
ABSTRACT: The present qualitative research was carried out in La Guayana and Santodomingo rural municipal settlements in Villamaría (Caldas, Colombia) with small scale bovine-producing families. Its purpose was to contribute to the recovery of the producers’ traditional knowledge used to maintain bovine health, and to allow the socialization of these traditional practices for the prevention and treatment of recurring pathologies. Thus, it was possible to demonstrate that the small-scale bovine producer has knowledge in animal health, based on the daily experience acquired in their work and from the cultural tradition, which is shared within the above mentioned productions. This knowledge is a constitutive factor, not only for the consolidation of small scale sustainable bovine production systems, but also for the concept of ethnoveterinary, as a discipline that presents the wealth and the deeply-rooted cultural value of knowledge and traditional practices in the handling of bovine species. Finally, emphasis is placed on the importance of generating spaces where recognition is given to the socio-cultural and environmental value of the farmer’s traditional practices, which support the health of bovine species within the small-scale productions, and in turn, shape the cultural heritage of the studied communities.
Keywords:
References
Barros, E.V. Principios de ciencias sociales para la extensión rural. Vicosa, Brasil: Universidade Federal de Vicosa, 1994. 715p.
Caballero-Grande, R.A. Sostenibilidad e información. LEISA. v.18, n.2, p.6, 2002.
Calderón-Maldonado, N.A.; Pérez-Peña, R.E. Etnoveterinaria ¡hablemos de integración! Bogotá. Disponible en:
C.B.D. y Conocimiento Tradicional: conocimiento, innovaciones y prácticas tradicionales. Programa Panamericano de Defensa y Desarrollo de la Diversidad Biológica, Cultural y Social. Disponible en:
Comunidad Andina de Naciones - CAN. Elementos para la protección sui generis de los conocimientos tradicionales colectivos e integrales desde la perspectiva indígena. Lima, Perú, 2005. p.29.
Corporación Colombiana de Investigación Agropecuaria - CORPOICA. Medicina herbaria en el control de ectoparásitos de bovinos. Palmira, 2003. p.1-29.
Díaz-Crovetto, G. Identidad cultural y prácticas productivas en una comuna rural del valle central de Chile. San Pedro, Valdivia, Chile: Universidad Austral de Chile, 2002. 138p. Trabajo de grado (Licenciado en Antropología Social).
Fals-Borda, O. El problema de cómo investigar la realidad para transformarla por la praxis. Bogotá: Tercer Mundo, 1994. 249p.
Giraldo-Moreno, J.E. Etnoveterinaria. In: Encuentros de Saberes sobre el Uso de las Plantas Medicinales en la Salud Animal en la zona de Nogales, Buga, 2001, Medellín. Memorias... Instituto Mayor Campesino y Asociación Red Colombiana de Reservas Naturales de la Sociedad Civil; 2001. p.76.
Hall,B.L.InvestigaciónParticipativa.Conocimiento popular y poder: Una reflexión personal. México: Centro de Cooperación Regional para la Educación de Adultos en América Latina y el Caribe CREFAL, 1982.
Jurado, C. et al. Búsqueda de nuevas formas de desarrollo de sistemas de producción bovina sustentables en la zona del corregimiento siete del municipio de Manizales, a partir de reconocer las prácticas locales pecuarias. Manizales: Universidad de Caldas, 2007. 104p.
Landeros, M. La homeopatía y su aplicación en la medicina veterinaria. Gaceta Homeopática. v.1, n.1, 1996.
Leff, E. Cultura y manejo sustentable de los recursos naturales: La Dimensión cultural del manejo integrado, sustentable y sostenido de los recursos naturales. México: Centro de Investigaciones Interdisciplinarias en Humanidades, Universidad Nacional Autónoma de México, 1992. p.1-11.
Mejía, A. El conocimiento tradicional sobre plantas medicinales y su relación con el conocimiento científico. Revista Semillas. n.18, 2002.
Murgueitio, E. Reconversión ambiental y social de la ganadería bovina en Colombia. Revista Mundial de Zootecnia. Roma. v.2, n.93, p.11-15, 1999.
Penco-Martín, A.D.; Gordón-Vázquez, F. Remedios de origen vegetal utilizados en medicina popular veterinaria en la comarca de Zafra. Revista de estudios extremeños. v.59, n.1, 2003.
Pozo-Municio, J.I.; Gómez-Crespo, M.A. Aprender y enseñar ciencia: Del conocimiento cotidiano al conocimiento científico. Madrid: Morata, 1998. p.4-33.
Shils, E. Tradition. Chicago: University of Chicago, 1981. 342p.
Subedi, K. El conocimiento local de los agricultores concuerda con los resultados de las experimentaciones formales. LEISA. v.13, n.3, p.16-17, 1998.
Toledo, V.M. La memoria tradicional: la importancia agro-ecológica de los saberes locales. LEISA. v.20, n.4, 2005.
Vicente, C.A. Plantas medicinales, biodiversidad y comunidades locales. Revista Semillas. n.18, 2002.