How to Cite
Isabel Hurtado, . D. ., Nocua, S. ., Narváez Solarte, W. ., & Vargas Sánchez, J. E. . (2012). Nutritional value of mulberry (Morus sp.), matarratón (Gliricidia sepium), indian grass (Panicum máximum) and arboloco (Montanoa quadrangularis) in the feeding of guinea pigs (Cavia porcellus). Revista Veterinaria Y Zootecnia (On Line), 6(1), 56–65. Retrieved from https://revistasojs.ucaldas.edu.co/index.php/vetzootec/article/view/4426

Authors

Diana Isabel Hurtado
wnarvaez@ucaldas.edu.co
Sergio Nocua
sincorreo@ucaldas.edu.co
William Narváez Solarte
sincorreo@ucaldas.edu.co
Julio E. Vargas Sánchez
sincorreo@ucaldas.edu.co

Abstract

ABSTRACT: Was evaluated the nutritional value of four tropical forages in the feeding of guinea pigs. Food consumption, apparent digestibility coefficients and energy values (TDN and digestible) were measured. Twenty mature male guinea pigs, were used. They were distributed in a complete randomized block design, with four treatments, five repetitions for treatment and one animal for experimental unit. The animals were fed either with mulberry (Morus sp.), matarratón (Gliricidia sepium), Indian grass (Panicum máximum) or arboloco (Montanoa quadrangularis), during the experimental period. The highest nutritional value was shown by arboloco, since it presented the higher digestibility coefficients for dry matter, crude fiber, ether extract and free nitrogen extract, and the highest energy value expressed in total  digestible nutrients and digestible energy of 3734 Kcal/kg of DM. However, its consumption level was only 58% of indian grass. Mulberry was de second best, it showed lower energy value than arboloco (2660 Kcal DEl/kg) and a crude protein digestibility coefficient of 75% and dry matter consumption level of 41.1 g/animal/d. Matarratón  showed the highest crude protein content with the uppermost digestibility coefficient, however its energy value was only of 1924 Kcal DE/kg; and consumption level were low. Indian grass had the lowest nutritional value with low nutrients content, digestibility coefficients of 32 to 55% and low energy value content; however it showed the highest dry matter consumption by the animals, which seems to be the result of an animal effort to fulfill its nutritional requirements. There was a high relationship between dry matter digestibility coefficient and TDN, as well as between TDN and digestible energy content.

Aliaga, R.L. Producción de Cuyes. 1.ed. Huancayo, Perú: Universidad Nacional del Centro del Perú, 1979. p.145-178.

Álvarez, M.L.M. Guía para el cultivo y aprovechamiento del arboloco: Montanoa quadrangularis Shultz Bip, in k koch. Santafé de Bogotá: Convenio Andrés Bello (CAB), 1999. 48p.

Benavides, J.E. Efecto de diferentes niveles de suplementación con follaje de morera (Morus sp.) sobre el crecimiento y consumo de corderos alimentados con pasto (Pennisetum purpureum). En: Centro Agronómico Tropical de Investigación y Enseñanza. Resumen de las investigaciones realizadas con rumiantes menores, cabras y ovejas en el proyecto de sistema de producción animal. Turrialba, Costa Rica: CATIE, 1986. p.40-42.

Benavides, J.E.; Lachaux, M.; Fuente, M. Efecto de la aplicación de estiércol de cabra en el suelo sobre la calidad y producción de biomasa de morera (Morus sp.). En: Benavides, J.E. (Ed). Árboles y arbustos forrajeros en América Central. Turrialba, Costa Rica: CATIE, 1994. p.495-514.

Bernal, J. Pastos y forrajes tropicales, producción y manejo. 2.ed. Cali, Colombia: Edición Banco Ganadero, 1991. 544p.

Bustamante, A. Conceptos básicos sobre producción de hoja de morera y alimentación del gusano de seda. En: Federación Nacional de Cafeteros – Fedecafé, Bogotá, Colombia. Memorias... Ministerio de Agricultura, Fedecafé; 1997.

Caicedo, V.A. Investigaciones en cuyes. En: III Curso Latinoamericano de Producción de Cuyes - UNA La Molina, Lima, Perú; 1992.

Caicedo, V.A.; Egas, L. Aspectos técnicos e investigación en la explotación de cuyes. 1.ed. San Juan de Pasto, Nariño: Universidad de Nariño, 1993. 110p.

Caicedo, V.A. et al. Composición química de los principales forrajes utilizados en cuyes (Cavia porcellus) en clima frío, medio y cálido. Journal of Animal Science, v.7, n1, p.197- 219, 1995.

Chauca, L. Producción de cuyes (Cavia porcellus). En: Estudios FAO: Producción y Sanidad Animal, 138. Roma: FAO, 1997. p.77.

Church, D.C.; Pond, W.G. Bases científicas para la nutrición y alimentación de los animales domésticos. 1.ed. Zaragoza, España: Centro Editorial Acribia, 1977. 462p.

Correa, N.R. La crianza del cuy. En: Instituto Colombiano Agropecuario –ICA–. Pasto, Colombia, 1986, p.39.

Deshmukh, S.V.; Pathak, N.V.; Takalikar, D.A. Nutritional effect of mulberry (Morus alba) leaves as sole ration of adult rabbits. World Rabbit Science, v.1, n.2, p.67-69, 1993.

Estrada A.J. Pastos y forrajes. Manizales, Colombia: Universidad de Caldas, 1991. 196p. (Monografía Universitaria Nº 10. Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia).

Gálvez, A.C. El cuy (Cavia porcellus) y el bosque de las proteínas. Pasto, Colombia: Universidad Javeriana, CIPAV, IMCA, 1998. 161p. Tesis (Maestría en Desarrollo Sostenible de Sistemas Agrarios).

Gómez, B.C.; Vergara, V. Fundamentos de nutrición y alimentación. En: I Curso nacional de capacitación en crianzas familiares, 1993, La Molina. Lima, Perú. Memorias… Instituto Nacional de Investigación Agraria, Estación Experimental; 1993. p.38-50.

Humpheyers, D.J. Toxicología veterinaria. 3.ed. Madrid, España. McGraw-Hill, 1990. 366p.

Jayal, M.; Kehar, N.D. A study on the nutritive value of mulberry (Morus indica) tree leaves. Journal of dairy science, v.15, n.1, p. 21-27, 1962.

Jegou, D.; Waelput, J.; Brunschwig. Consumo y digestibilidad de la materia seca y del nitrógeno del follaje de morera (Morus sp.) y amapola (Malvabiscus arboreus) en cabras lactantes. En: Benavides, J.E. (Ed). Arbustos forrajeros en América Central. Turrialba, Costa Rica: CATIE, 1994. Vol. I. Serie técnica, Informe técnico No. 236. p.155-162.

Lara, P.E. ; Sanginés, G.R. et al. Utilización de hojas de morera (Morus alba) en la producción de carne de conejo. En: IX Congreso Nacional de Investigación y Desarrollo Tecnológico Agropecuario, 1998, Conkal, Yucatán. México. Memorias... Instituto Tecnológico Agropecuario Nº 2; 1998. p.257.

Maynard, L.; Loosli, J.; Hintz, H. et al. Nutrición animal. 4.ed. México: McGraw-Hill, 1989. 640p.

McDonald, P.; Edward, R.A.; Greenhalgh, J.F. Nutrición animal. 5.ed. Zaragoza, España: Editorial Acribia, 1999. 576p.

Mehla, R.K.; Patel, R.K.; Tripathi, V.N. A model for sericulture and milk production. Agricultural Systems, v.25, n.2, p.125-133, 1987.

Ortegón, M.M.; Morales, A.F. El cuy (Cavia porcellus). 1.ed. Pasto, Colombia: Ediciones Técnicas, 1987. 295p.

Prasad, P.E.; Reddy, M.R. Nutritive value of mulberry (Morus alba) leaves in goats and sheep. Journal of Animal Nutrition, v.8 n.4, p.295- 296, 1991.

Restrepo, M. Arboloco Aspectos Eco-culturales Convenio 040 de 1997. En: Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural. Memorias… Gobernación de Risaralda, CIAO; 1997.

Sánchez, M.D.; Rosales, M. Utilización de la morera en sistemas de producción animal. En: Agroforestería para la producción animal en Latinoamérica – FAO, 1998, Roma. Memorias... de la conferencia electrónica FAO; 1998. p.195-200.

Singh, B. Effect of supplementing Mulberry (Morus alba) leaves ad libitum to concentrate diets of angora rabbits on wool production. Journal of Applied Rabbit Research, v.7 n.4, p.156-160, 1984.

Vallejo, C. Evaluación de la producción de biomasa aprovechable como forrajero de arboloco. Manizales, Colombia: Universidad de Caldas, 1999. Tesis (Pregrado en Programa de Agronomía).

Van Soest, J.P. Nutritional ecology of the ruminant. 2.ed. Ithaca, New York: Comstock Publishing/ Cornell University Press, 1994. 476p.

Zaldívar, A.M.; Chauca, F.L. Crianza de cuyes. En: Instituto Nacional de Investigación Agraria – INIA, 1994, Lima, Perú. Memorias... Ministerio de Agricultura, Boletín Técnico No. 81.

Downloads

Download data is not yet available.
Sistema OJS - Metabiblioteca |