How to Cite
Ospina, O. ., Montoya, A. ., Montoya, I. ., & Grajales, H. . (2014). OPINION: Reflections on knowledge management and sheep goat production systems in Colombia. Revista Veterinaria Y Zootecnia (On Line), 8(2), 01–14. Retrieved from https://revistasojs.ucaldas.edu.co/index.php/vetzootec/article/view/4162

Authors

Oscar Ospina
Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, Colombia.
oscar.ospina@tauruswebs.com
Alexandra Montoya
Universidad Nacional de Colombia, Bogotá,
alexandra.montoya@gmail.com
Iván Montoya
Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, Colombia
sincorreo@ucaldas.edu.co
Henry Grajales
Universidad Nacional de Colombia, Bogotá, Colombia
sincorreo@ucaldas.edu.co

Abstract

ABSTRACT: The undulant growth in the inventory and the sustained growth in the per capita sheep and goat consumption in Colombia, creates the opportunity and/or the need to take the most not only of the comparative advantages, but also take the chance to promote the generation of competitive advantages that take sheep and goat breeding in the way of competitiveness and globalization, taking advantage of the opportunities in the domestic and export markets. The efficient use of comparative advantages and the generation of competitive advantages involve incorporation of data, information and knowledge as factors of production within an orderly process under the framework of a “Knowledge Management” system. This work addresses a reflection on the contributions that could emerge from the general systems theory, the matrix of knowledge creation, evolutionary epistemology and knowledge cybernetics for the conceptualization of a Knowledge Management System for sheep and goats breeding

Akhavan, Peyman, and Mohammad Reza Zahedi. "Critical Success Factors in Knowledge Management Among Project-Based Organizations: A Multi-Case Analysis." The IUP Journal of Knowledge Management 12.1, p. 20-38. 2014

Aguilera, J.F. Presente y futuro de la producción animal en el mundo con limitaciones y recursos alimenticios. Anales de la Academia de Ciencias Veterinarias de Andalucía Oriental, Consejo Superior de Investigaciones Científicas. Granada. v.1, p.52-63, 1989. Disponible en:
http://helvia.uco.es/xmlui/bitstream/handle/10396/3763/ 01-1989-05.pdf?sequence=1

Bertalanffy, L.V. The theory of open systems in physics and biology. Science, v.111, n.2872, p.23-29, 1950.

Boyd, J.R. The essence of winning and losing. Unpublished lecture notes, 1996.

Castellanos, C.; Arellano, C. Tecnología para la producción de ovejas tropicales. Santiago de Chile: FAO, 1989.

Castellanos, J.; Rodríguez, J.; Toro. W. Agenda de investigación y desarrollo tecnológico para la cadena cárnica ovino caprina en Colombia. Bogotá: Ministerio de Agricultura y Desarrolo Rural de Colombia, 2010.

Danskin, P.; Basil, G.; Solomon, M. et al. Knowledge management as competitive advantage: lessons from the textile and apparel value chain. Journal of Knowledge Management, v.9, n.2, p.91-102, 2005.

Espinel, C.; Martínez, H. La cadena ovinos y caprinos en Colombia. En: Observatorio de Agrocadenas. Bogotá: Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural, 2006.

Frías, V. La gestión del conocimiento desde una perspectiva conceptual. Contribuciones a las Ciencias Sociales, 2009. Disponible en: http://webcache.googleusercontent.com/search? q=cache:nYAC9o-YM4cJ: www.hacienda.go.cr/centro/datos/ Articulo/LA%2520GESTI%25C3%2593N%2520DEL%2520 CONOCIMIENTO% 2520DESDE%2520UNA%2520PERSPECTIVA %2520CONCEPTUAL.doc+&cd=2&hl=es-419&ct=clnk&gl=co

Gall, C.; Reule M. Producción caprina en Colombia. Informe técnico No. 6. Bogotá: IC-GTZ, 1989.

Hall, W.P. Biological nature of knowledge in the learning organisation. The Learning Organization, v.12, n.2, p.169-188, 2005.

Johansen, O. Introducción a la Teoría General de Sistemas/Introduction to The General Theory of Systems. México: Limusa, 2004.

Machado, H.; Campos, M. Reflexiones acerca de los ecosistemas agrícolas y la necesidad de su conservación. Pastos y Forrajes, v.31, n.4, p.307-320, 2008.

Marcos, A. Información y entropía. Arbor: Ciencia, Pensamiento y Cultura, p.111-138, 1991.

Martín, I. Retos de la comunicación corporativa en la sociedad del conocimiento: de la gestión de información a la creación de conocimiento organizacional. The New Challenges to Corporate Communication in the So-called Knowledge Society: from Information Management to the Creation of Organizational Knowledge (English), v.26, n.51, p.52-67, 2007.

Martínez, L. Gestión de conocimiento: un modelo contrastado. Revista de Treball, Economia i Societat, n.33, p.17-31, 2004.

Montuschi, L.La economía basada en el conocimiento: importancia del conocimiento tácito y del conocimiento codificado. Documentos de Trabajo, 1, 2001.

Morales, M.A.; Pech, J.L. Competitividad y estrategia: el enfoque de las competencias esenciales y el enfoque basado en los recursos. Revista Contaduría y Administración, n.197, p.47-63, 2000.

Morales, A.; Varas, M. Gestión del conocimiento aplicado a proyectos. XI Congreso de Ingeniería de Organización, 2007, Madrid.

Moreno, D.; Grajales, H. Caracterización del proceso administrativo y de mercado en los sistemas ovinos del trópico alto colombiano. Revista Ciencia Animal, n.7, p.85-98, 2014.

Nonaka, I. A dynamic theory of organizational knowledge creation. Organization Science, v.5, n.1, p.14-37, 1994.

Nonaka, I. La empresa creadora de conocimiento. Gestión del Conocimiento. Harvard Bussines Review. Bilbao: Deusto, p.23-50, 2000.

Nonaka, I.; Toyama, R. The knowledge-creating theory revisited: knowledge creation as a synthesizing process. Knowledge Management Research & Practice, v.1, n.1, p.2-10, 2003.

Ospina, O.; Grajales, H.; Manrique, C. Gestión del conocimiento: mayor producción y competitividad. Perspectivas para los sistemas de producción ovino-caprinos. Revista de Medicina Veterinaria, n.22, p.95-113, 2011.

Parker, M.; Walker, S. A Dynamic Model of Information and Entropy. Entropy, v.12, n.1, p.80-88, 2010.

Popper, K. Three worlds. The Tanner Lectures on Human Values, v.1, p.141-167, 1978.

Popper, K. All life is problem solving. Routledge,N.Y. 1999.

Rodríguez, I.; Ponjuán, G. La Segunda Generación de la Gestión del Conocimiento: un nuevo enfoque de la gestión del conocimiento. Ciencias de la Información, v.39, n.1, p.19-30, 2008.

Sánchez, S.; Reinés, M. Papel de la macrofauna edáfica en los ecosistemas ganaderos. Pastos y Forrajes, v.24, n.3, p.12-20, 2001.

Senge, P. La quinta disciplina en la práctica. Ediciones Granica S.A., 2005.

Vega, C.; Grajales, H.; Afanador, G. Prácticas ganaderas en sistemas de producción en ovinos y caprinos: desafíos para el mejoramiento de la competitividad del sector en Colombia. Revista Ciencia Animal, n.8, p.41-65, 2014.

Bases de datos utilizadas: Faostat. http://faostat.fao.org/site/610/default.aspx#ancor

Ospina, O.; Montoya, A.; Montoya, I.; Grajales, H. Reflexiones sobre la gestión de conocimiento y los sistemas de producción ovina y caprina en Colombia. Veterinaria y Zootecnia, v.8, n.2, p.01-14, 2014. Disponible en:

Downloads

Download data is not yet available.
Sistema OJS - Metabiblioteca |