DOI: 10.17151/vetzo.2016.10.2.6
How to Cite
Gomez-Portilla, M. ., Gomez, N. ., & Martínez-Benavides, J. . (2016). Evaluation of organoleptic, physical and chemical characteristics of chicken breast in the city of San Juan de Pasto (Nariño) . Revista Veterinaria Y Zootecnia (On Line), 10(2), 62–71. https://doi.org/10.17151/vetzo.2016.10.2.6

Authors

Maryeth Gomez-Portilla
Universidad de Nariño
maryethsita_16@hotmail.com
Nathaly Gomez
Zootecnistas
a@a.com
Javier Martínez-Benavides
Investigador
a@a.com

Abstract

A sample of 23 legally constituted and with the exclusive activity of selling raw chicken commercial establishments was taken in the city of San Juan de Pasto. Approximately 500 g of breast were acquired in each establishment to determine their quality considering the organoleptic (appearance and color), and physical and chemical (pH, acidity, water retention capacity and free water) characteristics. The results reported that in the organoleptic characteristics, appearance obtained 69.57% of normal samples and 30.43% were viscous due to exudate; 91.31% was normal for color and 8.69% had a pale coloration, indicating a lower pH compared to other samples. For physical and chemical characteristics, 86.96% had a normal pH and 13.04% had pH greater than 6.18 which was reflected in the color of the meat; 78.26% indicated adequate levels of lactic acid, while 21.74% had a higher acidity due to external factors such as antemortem stress. In the water retention capacity (WRC), 69.57% was normal and 30.43% exceeded the mean (22.61) water retention because the greater percentage of free water, the greater loss of water by dripping that causes dry meat and quality decrease. The variables indicated that the product of these establishments is food suitable for human consumption.

Avícola el Madroño S.A. Pechuga de pollo con piel. 2015.

Castañeda, M; Varela, D; Martínez, W. Carne de pollo mexicana. Facultad de Medicina Veterinaria y Zootecnia. Universidad Nacional Autónoma de México. Folleto Técnico No. P18-21. 2013.

Cori, M.E; Michelangeli C; De Basilio V., et al. Solubilidad proteica, contenido de mioglobina, color y pH de la carne de pollo, gallina y codorniz. Archivos de Zootecnia, v. 63. 2014. p.134- 137.

Documento CONPES 3468. Consejo Nacional de Política Económica y Social. República de Colombia. Departamento Nacional de Planeación.Política nacional de sanidad e inocuidad para la cadena avícola. Bogotá, 30 de abril de 2007. 6-7 p.

Fanatico, A. Procesamiento para aves en escala pequeña. NCAT Especialista en Agricultura. ATTRA. 2009.

Federación Nacional de Avicultores FENAVI. Estadísticas. Consumo percápita. Pollo en Colombia. 2016.

Hantoro, I. Meat & Poultry. Food Material Science. 2010.

Revista IALIMENTOS. ICA – INVIMA ¿Quién manda en qué? 2008.

Instituto Nacional de Salud. Dirección de vigilancia y análisis del riesgo en salud pública. Semana epidemiológica número 13 de 2015, p.16-17.

Karaoğlu, M; Aksu M.I; Esenbuga M. et al. pH and Color Characteristics of Carcasses of Broilers Fed with Dietary Probiotics and Slaughtered at Different Ages. Departments of Animal Sciences, College of Agric. Atatürk University, Erzurum 25240, Turkey. 2005.607-608p.

Morón O. & Zamorano L. Pérdida por goteo en carne cruda de diferentes tipos de animales. Revista Científica FCV-LUZ, v. XIV, n. 1. 2004. 36-37p.

Niño, L; López, D & Malagón, M. 1995. Manual para análisis de productos cárnicos. Instituto Nacional de Salud. INVIMA. Santafé de Bogotá.[s.n].p. 11-12.

Oliver, et al. Capacidad de retención de agua. [s.n].1989.

Rengifo L & Ordóñez E. Efecto de la temperatura en la capacidad de retención de agua y pH en carne de res, cerdo, pollo, ovino, conejo y pescado paco. Guzlop Editoras. Facultad de Ingeniería en Industrias Alimentarias, Universidad Nacional Agraria de la Selva. 2012.79p.

Ripoll G. Vida útil de la pechuga de pollo: uso de envases activos con nanopartículas y valoración de los consumidores españoles. Ávila. España. Universidad Católica de Ávila. 2014. 129 p. Trabajo de Pregrado. Ingeniería Agronómica.

Soler, M; Mateos E; Safón., et al. Caracterización del color y relación con el pH de pechuga de pollo durante el procesado de las canales en matadero. XLVIII Simposio Científico de Avicultura. Área Producción Animal. Facultad de Veterinaria. Universidad CEU Cardenal Herrera. Seminario s/n 46113 Moncada-Valencia, España. 2011.

USDA. Servicio de inocuidad e inspección de los alimentos. Departamento de Agricultura de los Estados Unidos. El color de las carnes y de las aves. Información sobre inocuidad de alimentos. 2008. p3.

Zumbado. H. Análisis químico de los alimentos. Métodos clásicos. Instituto de farmacia y alimentos. Universidad de la Habana. 2004. p. 223-225.

Downloads

Download data is not yet available.
Sistema OJS - Metabiblioteca |