DOI: 10.17151/bccm.2021.25.2.6
How to Cite
Tequín-Ocampo, E. B. ., Vargas-Sánchez, J. E. ., & Narváez-Solarte, W. . (2021). Ruminal methane concentration in Bos primigenius taurus: in vitro measurement model . Boletín Científico. Centro De Museos, 25(2), 79–89. https://doi.org/10.17151/bccm.2021.25.2.6

Authors

Elsa Beatriz Tequín-Ocampo
Instituto Chipre
elsateoca@hotmail.com
Perfil Google Scholar
Julio Ernesto Vargas-Sánchez
Universidad de Caldas
jvargas@ucaldas.edu.co
Perfil Google Scholar
William Narváez-Solarte
Universidad de Caldas
wnarvaez@ucaldas.edu.co
Perfil Google Scholar

Abstract

Objective: To use gas chromatography with a flame ionization detector (GC FID) to establish a protocol for quantification of the in vitro production of methane present in the ruminal fluid of Bos taurus. Methodology: To establish the protocol for the quantification of the in vitro production of methane present in the ruminal fluid of Bos taurus. The standardization of the chromatographic analysis method for the quantification of CH4 was carried out following the following steps: a) creation of the of the method conditions; b) preparation of the standard concentrations; c) creation of the calibration curve; d) recognition of the retention time; and e) application of the method. Results: Regarding the results of the application of the method, the coefficient of variation was less than 15% established by international standards and described as a limit for the adequate validation of an analytical procedure. This indicates that the degree of concordance obtained from the sample replicates is high and the analyzes are repeatable. Conclusion: Methane levels can increase or decrease depending on the diet provided to Bos Taurus. In this sense, if a correct application of the protocols is carried out, the technique allows quantifying in an effective, reliable and reproducible way the amount of methane gas produced in vitro

Aguirre, L., Pérez, A., Pujol, M. (2001). Validación de métodos analíticos. Barcelona, España: Ed. Asociación Española de Farmacéuticos de la Industria.

Apráez-Guerrero, J., Delgado-Jurado, D., Solarte-Portilla, C. (2016). Evaluación In vitro de la producción de metano en variedades de pastos neozelandeses del altiplano de Nariño. Veterinaria y Zootecnia, 10(2), 90-105. http://vip.ucaldas.edu.co/vetzootec/downloads/v10n2a08.pdf

Arias, A. M. y Gil, D. M. (2012). Estandarización de la técnica cromatografía de gases capilar para la identificación y cuantificación de fitoesteroles en semillas de luffa cylindrica (Tesis de pregrado). Escuela de Química, Facultad de Tecnología, Universidad Tecnológica de Pereira, Pereira, Colombia.

Benaouda, M., González, M., Molina, L. y Castelán, O. (2017). Estado de la investigación sobre emisiones de metano entérico y estrategias de mitigación en América Latina. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 8(4), 965-974. https://doi.org/10.29312/remexca.v8i4.20

Bonilla-Cárdenas, J., Lemus-Flores, C., Montaño-Gómez, M. F., González-Viscarra, V., Ly-Carmenatti, J. (2012). Fermentación rumial, digestibilidad y producción de metano en ovinos alimentados con cuatro niveles de rastrojo de maíz. Tropical and Subtropical Agroecosystems, 15(3), 499-509. http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=93924624003

Bonilla-Cárdenas y J., Lemus, C. (2012). Emisión de metano entérico por rumiantes y su Emisión de metano entérico por rumiantes y su contribución al calentamiento global y al cambio climático. Revisión. Rev. Mex. Cienc. Pecu. 3(2), 215-246. http://www.scielo.org.mx/pdf/rmcp/v3n2/v3n2a6.pdf

Carmona, J., Bolívar, D., Giraldo, L. (2005). El gas metano en la producción ganadera y alternativas para medir sus emisiones y aminorar su impacto a nivel ambiental y productivo. Rev Col Cienc Pec, 18(1), 49–63. http://www.scielo.org.co/pdf/rccp/v18n1/v18n1a06.pdf

Coy, G. A. (2006). Estandarización de métodos analíticos. Bogotá, Colombia: Instituto de Hidrología, Meteorología y Estudios Ambientales. Ministerio de Ambiente, Vivienda y Desarrollo Territorial – Subdirección de hidrología – Programa de fisicoquímica ambiental. http://www.ideam.gov.co/documents/14691/38152/Estandarizacion_metodos_analaticos.pdf/934bd941-dd47-4501-8507-d2721ef4f316

De Silva, B., Smith, W., Weiner, R., Kelley, M., Smolec, J., Lee, B., . . . Celniker, A. (2003). Recommendations for the bioanalytical method validation of ligand-binding assays to support pharmacokinetic assessments of macromolecules. Pharmaceutical research, 20(11), 1885-1900. https://doi.org/10.1023/b:pham.0000003390.51761.3d

International Union of Pure and Applied Chemistry. (2014). Comependium of Chemical Terminology, Gold Book. Versión 2.3.3.https://www.academia.edu/37293002/Compendium_of_Chemical_Terminology

EURACHERM. (1988). Métodos analíticos adecuados a su propósito. Guía de laboratorio para la validación de métodos y temas relacionados (J. Guardado-Pérez y F. Mercader-Trejo, Trads.). LGC (Teddington) http://www.eurachem.ul.pt/guides/valid.pdf

Makkar, H. y Vercoe, P. (Eds). (2007). Measuring Methane Production From Ruminants. IAEA. https://doi.org/10.1007/978-1-4020-6133-2

Mauricio, R. M., Owen, E., Mould, F. L., Givens, I., Theodorou, M. K., France, J., Davies, D., Dhanoa, M. S. (2001). Comparison of bovine rumen liquor and bovine faeces as inoculum for an in vitro gas production technique for evaluating forages. Animal Feed Science and Technology, 89(1-2), 33–48. http://dx.doi.org/10.1016/S0377-8401(00)00234-0

Pell, A. N., Doane, P. H., Schofield, P. (1997). In vitro digestibility and gas production. Simpósio sobre Tópicos Especiais em Zootecnia, Lavras, MG.

Posada, S. L., Noguera, R., Bolívar, D. (2006). Relación entre presión y volumen para la implementación de la técnica in vitro de producción de gases en Medellín, Colombia. Rev Colom Cienc Pecua, 19(4), 407-414. http://www.scielo.org.co/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0120-06902006000400006&lng=en&nrm=iso

Posada, S. L. y Noguera, R. R. (2005). Técnica in vitro de producción de gases: Una herramienta para la evaluación de alimentos para rumiantes. Livestock Research for Rural Development. 17. http://www.lrrd.org/lrrd17/4/posa17036.htm

Rymer, C., Huntington, J., Williams, B., Givens, D. (2005). In vitro cumulative gas production techniques: History, methodological considerations and challenges. Animal Feed Science and Technology, 123–124, 9-30. https://doi.org/10.1016/j.anifeedsci.2005.04.055

Steinfeld, H., Gerber, P., Wassenaar, T., Castel, V., Rosales, M., Haan, C. (2009). La larga sombra del ganado. Problemas ambientales y opciones. Roma, FAO. http://www.fao.org/3/A0701S/a0701s.pdf

Theodorou, M. K., Williams, B. A., Dhanoa, M. S., McAllan, A. B., France, J. (1994). A simple gas production method using a pressure transducer to determine the fermentation kinetics of ruminant feeds. Animal Feed Science and Technology, 48(3–4),185–197. http://dx.doi.org/10.1016/0377-8401(94)90171-6
Sistema OJS - Metabiblioteca |