Authors
Abstract
In the Tunguavita experimental farm of Universidad Pedagógica y Tecnológica de Colombia there is a 10 years old variety Rubidoux peach crop with 1500 plants in 4 has which has yield fruit loss that increases every year. Because of this situation the research group CERES conducted a study to estimate the loss of peach during the harvest of 2013 and they could determine its percentages at harvesting, as well as the identification of the principal causes. The study ended with the estimation in market prices of the loss of the fruit harvest. This was the reason to make the tracking from the first day of the harvest until it ended through 6 weeks. A precise methodology with the selection of a sample (150 trees) was established, and a system of fruit harvesting was planned describing the methods, times and movements of harvesters, the fruit harvesting, the manipulations and the handling of the fruit, and the movements of the harvesters in the crops (Montavez, 2003). Each day of harvesting data was taken which was later organized, analyzed and discussed. As a result, it was found that loss of the fruit during harvesting was about 14.1%, which means 13.510 kg while harvested fruit corresponds to 94.480 kg with an average yield of 23.87 tons per ha. The causes that led to the losses were: inadequate manipulation, incidence of plagues and diseases, birds peck, and overripe fruit. All this aspects take to find fruit with physical, mechanical and physiological damage.
Keywords:
References
Ávila, C., Robles, A., Pinzón, S., Miranda, D. y Fischer, G. 2013. Tecnologías locales para los sistemas de producción de frutales caducifolios en zonas productoras de Colombia y sus limitantes tecnológicas. Editores S.A., Bogotá.
Berenson, M., Levine, D., Krehbiel, T. 2006. Estadística para administración. Prentice Hall, Ciudad de México.
Castro, A. y Puentes, G. 2012. El manejo del cultivo del durazno y del ciruelo. En: Manual para el cultivo de frutales en el trópico. Produmedios, Bogotá.
Castro, A., Delgado, A., Ramírez, J. y Puentes, G. 1998. Manejo post-cosecha y comercialización de durazno (Prunus pérsica (L.) Batsch). Serie de paquete de capacitación sobre manejo de post-cosecha de frutas y hortalizas. OP Gráficas, Bogotá.
Carrillo, G. 2012. General fruits: con más fruta ampliaríamos la planta o los turnos. Frutas & Hortalizas. 26: 38-39. Consulta: http://www.asohofrucol.com.co/archivos/Revista/Revista26.pdf.
FAO. 1984. Manual para el mejoramiento del manejo poscosecha de frutas y hortalizas. FAO, Roma.
FAO. 1989. Manual para el mejoramiento del manejo poscosecha de frutas y hortalizas. FAO, Roma.
FAO. 1996. Manual de prácticas de manejo poscosecha de los productos hortofrutícolas. FAO, Roma.
FAO. 2000. Mejorando la nutrición a través de huertos y granjas familiares. Roma, Italia. Consulta: http://www.fao.org/docrep/v5290s/v5290s01.htm#TopOfPage
Gratacos, E. 2008. El cultivo del duraznero (Prunus pérsica (L.) Batsch), apuntes para la cátedra de frutales de hoja caduca, pontificia Universidad Católica de Valparaiso, Chile. Universidad Católica de Valparaiso, Valparaiso.
Gittinger, J. 1976. Análisis económico de proyectos agrícolas. Editorial Tecnos, Madrid.
Grolleaud, M. 2002. Pérdidas post cosecha: un concepto mal definido o mal utilizado. Documento de la FAO. No. 115230. Consulta: http://www.fao.org/docrep/004/AC301S/AC301S00.HTM
Hernández, R., Fernández, C. y Baptista, P. 2003. Metodología de la investigación. McGraw-Hill, Ciudad de México.
López, A. 2003. Manual para la preparación y venta de frutas y hortalizas. Del campo al mercado. Boletín de Servicios Agrícolas de la FAO. 151: 95-111. Consulta: http://www.fao.org/docrep/006/y4893s/y4893s06.htm
Miranda, D., Fischer, G., Carranza, C. (2012). Los frutales caducifolios en Colombia. Sociedad Colombiana de Ciencias Hortícolas, Bogotá.
Montávez Rodríguez, I. 2003. Sistemas de recolección, extracción y limpieza de semillas. En: Material vegetal de reproducción: manejo, conservación y tratamiento. Consejería del Medio Ambiente, Junta Santa Lucía, Sevilla.
Planella, I. 1987. Tecnología del manejo de poscosecha de frutas y hortalizas. Serie de Publicaciones Misceláneas de Colombia, Bogotá.
Peñaranda, G. 2012. Análisis de costos de la producción de durazno (prunus pérsica), en la provincia de Pamplona, Norte de Santander. Revista de Ciencias Económicas y Empresariales. 12: 145-162.
Puentes, G. 2006. Sistema de producción de frutales caducifolios en el departamento de Boyacá. Equidad y Desarrollo. 5: 39-46.
Rubio, S. et al. 2014. Determinación de los costos de producción de fresa cultivada a campo abierto y bajo macrotunel. Revista Colombiana de Ciencias Hortícolas. 8 (1): 67-79.
Sanabria, A. 2010. Granja experimental de Tunguavita. Consulta: http://www.uptc.edu.co/export/sites/default/direccion_extension/serv_docent_asistenciales/granja_tunguavita/documentos/portaf_pecuarios.pdf