Authors
Abstract
ABSTRACT: The study was conducted in the village of Arvela, Municipality of Guachucal-Nariño. We evaluated the nutritional quality, secondary metabolites, costs and acceptability which were tested and 4 processes: The control of only oat (Avena sativa), the other three with the addition of 30% of the shrub: acacia (Acacia decurrens), ragwort (Braccharis latifolia) and elderberry (Sambuccus nigra) and 5% molasses in them all. The acceptability test using 16 crossbred sheep in 4 groups, under a Latin square design and the results were analyzed with the procedure GLM of SAS. All nutrients evaluated showed significant differences (P<0.05). The nutritional composition of the silages was better than single oat silage, evidenced primarily in the contents of protein (11.43% to 18%), energy (2.28 to 2.55 Mcal DE/kg MS) and the ELN (32.80% to 37.93%). The lactic acid concentration increased from 0.35 to 1.06% and butyric acid were low in all treatments (0.0023% to 0.0043%) which revealed an adequate fermentation. The saponins, phenols and alkaloids tended to disappear proving the benefits of the ensiling process. The acceptability of all silages was good, with no statistically significant differences showing adequate organoleptic properties. Oat silage and oat + Acacia had the highest profitability (10.05% and 10.08%).
Keywords:
References
Association of Official Agricultural Chemists – AOAC–. Official methods of analysis. 17ed. Virginia: AOAC International, 2000. 1025p.
Aregheore, E.M. Nutritive and antinutritive value of some tree legumes used in ruminant livestock nutrition in Pacific island countries. 2ed. [s.I.:s.n.]. Journal of South Pacific Agriculture, 1999. 50-61p.
Bertoia, L. Algunos conceptos sobre ensilaje. [s.n.]. Argentina: Universidad Nacional de las Lomas de Zamora, 2004. 20p.
Blanco, G.M.; Chamorro, D.R.; Arreaza, L.C. et al. Evaluación nutricional del ensilaje de Sambucus peruviana, Acacia decurrens y Avena sativa. Revista Corpoica, v.6, n.2, 2005. 82p
Calsamiglia, S. Nuevas bases para la utilización de la fibra en dietas para rumiantes. In: XV curso de Especialización Avances en Nutrición y Alimentación Animal. Fundación Española para el Desarrollo de la Nutrición Animal –FEDNA–; 1997. Disponible en: http:// veterinaria.unmsm.edu.pe/files/acidosis_nino. pdf Accesado en: 30/07/2012.
Castañeda, A.E.; Poveda, C.A.; Cárdenas, P.A. Caracterización nutricional y digestibilidad de ensilajes de vísceras de pescado enriquecidas con fuentes proteicas y energéticas para la alimentación en cerdos. Tolima, Colombia: Universidad del Tolima, 1999. Tesis (Pregrado en Medicina Veterinaria y Zootecnia).
Cino, D.; De Armas, C. Metodología para la evaluación económica de proyectos de investigación agropecuaria. La Habana, Cuba: Instituto de Ciencia Animal, 1996. 127p.
Chamorro, D.; Gallo, J.; Arcos, J. et al. Gramíneas y leguminosas, consideraciones agro zootécnicas para ganaderías del trópico bajo. Boletín de investigación. CORPOICA, 1998. Regional 6. Doc.18405. Capitulo 6.
Chaverra, G.; Bernal, E. Ensilaje en la alimentación de ganado vacuno. Bogota, Colombia: Instituto Interamericano de Cooperación para la Agricultura –IICA–, Tercer Mundo Editores, 2000. 153p.
Dinius, D.A.; Baumgardt, B.R. Regulation of food intake in ruminants. Influence of caloric density of pelleted rations. J. Dairy Sci., v.53, n.3, p.311-316, 1970.
Domínguez, X.A. Métodos de investigación Fotoquímica. México, D.F.: Limusa, 1973. 281p.
Enríquez, C.; Narváez, M. Valoración nutricional del ensilaje de 2 cereales forrajeros en mezcla con Raygrass. Pasto, Colombia: Universidad de Nariño, 2003. 117p. Tesis (Pregado en Zootecnista).
Fajardo, E.; Sarmiento, S. Evaluación de melaza de caña como sustrato para la producción de Saccharomyces cerevisiae. Bogotá, Colombia: Pontificia Universidad Javeriana, 2007. 120p.
Tesis (Pregado en Microbiología Industrial). Gavilanes, C. Ensilaje, una alternativa para la ganadería en Colombia, 2.ed, Revista el Cerealista, v.2, n. 98, p.37- 41, 2011.
Herrera, J.; Isaac, M.; Rodríguez, R. et al.Conservación del forraje de lupinus rotundiflorus M.E. Jones y lupinus exaltatus Zucc. mediante ensilaje. Revista Ínter ciencia Venezuela, v.35, n.8, p.E592-E599, 2010.
ICA. Método propuesto por Peters, J.; Sánchez, D. Manual de Técnicas analíticas. CORPOICA, 2008. Instituto de Investigaciones Agropecuarias –INIA– . Manual de producción de leche para pequeños y medianos productores. Chile: Centro Regional de Investigación Remehue Boletín INIA, 2006. 165p.
Kass, M.; Rodríguez, G. Métodos de análisis rutinarios del Laboratorio de Producción Animal. Turrialba, Costa Rica: CATIE, 1990. 30p.
Kumar, R. Antinutritional factors the potential risks of toxicity and the methods to alleviate them. [s.l.:s.n.]. Speedy A.W., 1992. p.145- 160.
Kung, L.; Tung, R.S.; Maciorowski, K.G. et al. Effects of plant-cell-wall degrading enzymes and lactic acid bacteria on silage fermentation and composition. Revista Journal of Dairy Science, v.74, n.12, p.E4284-E4296, 1991.
Muck, R.E. Preparing high quality alfalfa silage. In: Seminario Internacional – Conservación de Forrajes de alta calidad – INIA, 1998.
Los Ángeles, Chile: Centro Regional de Investigación Quilamapu, 1998. 11p.
National Research Council –NRC–. Nutrient requirements of dairy cattle. Washington D.C.: National Academy Press NRC, 2001. 381p.
Ojeda, F. Técnicas de cosecha de ensilado. In: Uso del ensilaje en el trópico privilegiando opciones para pequeños campesinos. Memorias de la conferencia electrónica de la FAO sobre el ensilaje en los trópicos. Roma: FAO, 2001. p.138-140.
Ojeda, F.; Cáceres, O.; Matamoros, E. Conservación de pastos y forrajes en zonas tropicales. In: Recursos forrajeros herbáceos y arbóreos. Cuba: Estación Experimental de Pastos y Forrajes. Indio Hatuey, 1990. 54p.
Pinto, R.; Gómez, H.; Medina F. et al. Preferencia ovina de árboles forrajeros del centro de Chiapas. Revista Pastos y forrajes, Universidad Autónoma de Chiapas (México), v.26, n.4, p.329-334, 2005.
Rodríguez, S. Ensilaje. Revista de difusión de tecnología agrícola y pesquera FONAIAP, n.12, p. 6, 1983. Disponible en: http:// sian.inia.gob.ve/repositorio/revistas_tec/ FonaiapDivulga/fd12/texto/ensilaje.htm Accesado en: 01/08/2012.
Statistical Analysis System Institute –SAS. User’s guide. 4th ed. North Carolina, USA: SAS Institute, 2004. 1032p.
Van Soest, P.J. Use of detergents in the analysis of fibrous feeds. II. A rapid method for thedetermination of fiber and lignin. J. Assoc. Offic. Agr. Chem, n.46, p.829-835, 1963.
Villa, A. Estudio microbiológico y calidad nutricional del ensilaje de maíz cosechado en 2 eco regiones de Colombia. Bogotá, Colombia: Universidad Nacional de Colombia, 2008. 119p. Tesis (Magíster en Salud y Producción Animal).