How to Cite
Meza Bone, G. A. ., Sánchez Laiño, A. R., Meza Chica, M. A. ., Meza Bone, C. J. ., Franco Suescum, N. G. ., Avellaneda Cevallos, J. H. ., Estupiñán, K. A. ., Barrera Álvarez, A. E., Cabrera Verdezoto, R. P., Vera Avilés, D. F., & Liuba Delfini, G. A. . (2012). Tropical shrub forage in vivo digestibility for guinea pigs feeding (Cavia porcellus Linnaeus), in the Ecuadorian Littora. Revista Veterinaria Y Zootecnia (On Line), 6(2), 8–16. Retrieved from https://revistasojs.ucaldas.edu.co/index.php/vetzootec/article/view/4393

Authors

Gary Alex Meza Bone
Universidad Técnica Estatal de Quevedo
garymezauteq@yahoo.es
Adolfo Rodolfo Sánchez Laiño
Universidad Técnica Estatal de Quevedo
sincorreo@ucaldas.edu.co
Mateo Alejandro Meza Chica
Universidad Técnica Estatal de Quevedo
sincorreo@ucaldas.edu.co
Carlos Javier Meza Bone
Universidad Técnica Estatal de Quevedo
sincorreo@ucaldas.edu.co
Neptalí Gilberto Franco Suescum
Universidad Técnica Estatal de Quevedo
sincorreo@ucaldas.edu.co
Juan Humberto Avellaneda Cevallos
Universidad Técnica Estatal de Quevedo
sincorreo@ucaldas.edu.co
Kléber Antonio Estupiñán
Universidad Técnica Estatal de Quevedo
sincorreo@ucaldas.edu.co
Alexandra Elizabeth Barrera Álvarez
Universidad Técnica Estatal de Quevedo
sincorreo@ucaldas.edu.co
Rodrigo Paul Cabrera Verdezoto
Universidad Técnica Estatal de Quevedo
sincorreo@ucaldas.edu.co
Daniel Federico Vera Avilés
Universidad Técnica Estatal de Quevedo
sincorreo@ucaldas.edu.co
Gabriel Antonio Liuba Delfini
Universidad Técnica Estatal de Quevedo
sincorreo@ucaldas.edu.co

Abstract

ABSTRACT: The chemical-bromatological composition (Weende) and in vivo digestibility of four forage shrubs was analyzed. In order to estimate the value of digestible energy (DE) 20 male guinea pigs with a mean weight of 900 g were used. A complete randomized design (CRD) with five treatments and four replications was applied. For mean analysis between treatments the Tukey test (P≤0.05) was applied. Variables under study were: nutrients content 100 g DM-1, crude protein (CP), dry matter (DM), crude fiber (CF), organic matter (OMD). Digestibility of the following variables was determined: dry matter (DMD), organic matter (OMD), crude protein (CPD), crude fiber (CFD), ether extract (EED), free nitrogen extract (FNED), digestible energy (DED), total digestible nutrients (TDND), and ashes (AD). The evaluated treatments were: T0 = Diet (control), T1 = Morus alba Flour, T2 = Erythrina poeppigiana Flour, T3 = Tithonia diversifolia Flour and T4 = Hibiscus rosa-sinensis Flour. The treatments T0, T2 and T1 registered the best nutrient contents for CP (22.34%), CF (47.22%), DM (84.55%) and OMD (83.77%). The highest digestibility coefficients (P<0.01) were obtained by T0 = DM, OMD and TDN (73.55, 72.90 and 95.40%), T3 = CP, CF and EE (88.70, 84.42 and 83.59%) and T2 = Ash (91.68%), whilst for DE a value of 3546.00 kcal g/DM was registered.

Albert, A.; Vera, M.; Savón, L. et al. 2006. Digestibilidad de nutrientes de las especies Trichantera gigantea (H & B) (nacedero) Morus alba Lin. (Morera) y Erythrina poe-ppigiana (walp. O.F.) (Piñón) para la alimentación de cuyes (Cavia porcellus). In: IVCongreso Latinoamericano de Agro-forestería para la Producción Pecuaria Sostenible. Varadero, Cuba

Basurto, G.R.; Tejada, H.I. Digestibilidad aparente de la pulpa deshidratada de limón. Comparación de métodos para estimarla. Técnica Pecuaria México, v.30(1), p.13-22, 1992.

Benavides, J.E. La morera un forraje de alto valor nutricional para la alimentación animal en el trópico. Pastos y Forrajes, 23(1): 1-14, 2000

Bondi, A.A. Nutrición animal. Zaragoza, España: Editorial Acribia, S.A., 1989. 564p.

Chauca, L.F. Experiencias de Perú en la producción de cuyes (Cavia porcellus). En: IV Simposium de especies animales subutilizadas. Barinas, Venezuela. Memorias…; 1993. p.33-35.

Chauca, L.F; Zaldívar, M.A; Muscari, J.G. et al. Digestibilidad de forrajes en cuyes criollos y mejorados. En: Proyecto sistemas de producción de cuyes. Tomo II. Lima, Perú: Instituto Nacional de Investigación Agraria (INIA) Lima – Centro Internacional de Investigación para el Desarrollo (CIID) Canadá, 1994a. p.36-37.

Chauca, L.F.; Zaldívar, M.A.; Muscari, J.G. et al. Consumo voluntario y digestibilidad en cuyes de forrajes producidos en la costa central. En: Proyecto sistemas de producción de cuyes. Tomo II. Lima, Perú: Instituto Nacional de Investigación Agraria (INIA) Lima – Centro Internacional de Investigación para el Desarrollo (CIID) Canadá, 1994b. p.38.

Espinel, R. Potencial de uso de árboles y arbustos tropicales y subproductos agrícolas como alimentos para cuyes y conejos. In: V Encuentro Regional sobre Nutrición y Producción de Animales Monogástricos. Maracay, Venezuela. Resumen… Centro para la Investigación en Sistemas Sostenibles de Producción Agropecuaria (CIPAV), Cali, Colombia; 1999. p.1-12.

Flórez, R.L.; Salazar, P.G.; Caycedo, V.A. Digestibilidad Aparente de forrajes arbóreos y forraje de maíz en cuyes de engorde. In: V Curso y V Congreso Latinoamericano de Cuyicultura y Mesa Redonda sobre Cuyicultura Periurbana. Puerto Ayacucho, Colombia. Memorias… Facultad de Ciencias Pecuarias, Universidad de Nariño; 2000. p.121.

Kellogg, E.A.; Juliano, N.D. The structure and function of RuBisCo and their implications for systematic studies. American Journal of Botany 84(3):413-428, 1997.

Nieves, D.; Araque, H.; Terán, O. et al. Digestibilidad de nutrientes del follaje de morera (Morus alba) en conejos de engorde. Revista Científica, FCV-LUZ, v.XVI, n.8, p.364-370, 2006.

Pastrana, S.M.; Rúales, E.P. Digestibilidad aparente de los forrajes imperial (Axonopus scorparius), nacedero (Trichanthera gigantea) y matarratón (Gliricidia sepium) en cuyes. In: V Curso y V Congreso Latinoamericano de Cuyicultura y Mesa Redonda sobre Cuyicultura Periurbana. Puerto Ayacucho, Colombia. Memorias… Facultad de Ciencias Pecuarias, Universidad de la Amazonía, Florencia; 2000. p.74.

Yamashita, T.; Ohsawa, R. Quantitative investigation on nitrogen metabolism in mulberry leaves. Bulletin of the National Institute of Sericultural and Entomological Science, Japan. March (1):27-44, 1990.

Zeballos, L.; Hidalgo, V.; Moreno, A. et al. Evaluación biológica de la morera mediante pruebas de digestibilidad y crecimiento en cuyes. In: Investigaciones en cuyes. Tomo II. Lima: Asociación Peruana de Producción Animal (APPA) – Dirección General de Investigación Agraria – PNIAM – Proyecto Cuyes – CE La Molina. Resumen... Universidad Nacional Agraria La Molina; 2008. p.31.

Downloads

Download data is not yet available.
Sistema OJS - Metabiblioteca |